Jak zrobić sobie samemu loda

Jak zrobić sobie samemu loda

W dzisiejszych czasach wiele osób ceni sobie możliwość przygotowywania własnych potraw i deserów w domu. Jednym z takich przysmaków jest lody. Nie każdy jednak wie, jak przygotować je samemu w domu. W tym artykule pokażemy Wam, jak krok po kroku zrobić sobie samemu pyszne lody w domu.

Składniki

Przed przystąpieniem do przygotowywania lodów, należy przygotować odpowiednie składniki. Do przygotowania domowych lodów potrzebujemy:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 400 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 5 żółtek jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1: Rozpoczęcie przygotowań

Przed rozpoczęciem przygotowań warto wyjąć składniki z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie należy wziąć miskę i oddzielić białka od żółtek jajek. Żółtka przełożyć do osobnej miski.

Krok 2: Przygotowanie masy lodowej

W rondelku na małym ogniu podgrzać mleko, aż będzie ciepłe (nie gotować). W osobnym rondlu podgrzać śmietankę, aż będzie ciepła (również nie gotować). W misce z żółtkami dodać cukier i wanilię. Całość dobrze wymieszać do momentu, gdy składniki połączą się w jednolitą masę.

Następnie, powoli wlewać ciepłe mleko do miski z żółtkami, cały czas mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą, wlać tę masę z powrotem do rondla z mlekiem. Mieszać ciągle aż masa zgęstnieje (powinna pokryć łyżkę).

Następnie dodać podgrzaną śmietankę i dobrze wymieszać. Masa lodowa powinna być gładka i jednolita.

Krok 3: Przygotowanie do zamrażania

Gotową masę lodową wlać do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pojemnik i dokładnie wymieszać lody, aby rozbić kryształki lodu. Powtórzyć tę czynność co 30 minut przez około 2-3 godziny, aż lody osiągną odpowiednią konsystencję. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych, można dodać różne dodatki do masy lodowej, takie jak owoce, kawałki czekolady, orzechy czy syropy.

Często zadawane pytania

Jak długo należy zamrażać lody?

Proces zamrażania lodów zależy od mocy zamrażarki oraz ilości masy lodowej, ale zazwyczaj trwa około 2-3 godzin. Ważne jest, aby co jakiś czas wyjmować pojemnik z masą lodową i dokładnie ją wymieszać, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.

Czy można zrobić lody bez użycia maszyny do lodów?

Tak, można zrobić lody bez użycia maszyny do lodów, ale wymaga to więcej pracy ręcznej. Wymieszana masa lodowa musi być regularnie mieszana podczas zamrażania, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.

Czy lody można przechowywać w zamrażarce przez dłuższy czas?

Tak, lody można przechowywać w zamrażarce przez dłuższy czas, ale trzeba pamiętać, że po pewnym czasie mogą stracić swoją jakość i smak. Optymalny czas przechowywania lodów wynosi około 1-2 miesięcy.


Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane