Jak zrobić chłodnik do buraków

Istnieje wiele sposobów na kiszenie buraków. Jedna z nich polega na użyciu lodówkowego urządzenia do kiszenia. Do solanki można dodać przyprawy lub zioła i przechowywać pikle przez kilka tygodni. Inną metodą jest puszkowanie kiszonych buraków i przechowywanie ich w szklanej lodówce. Przepis na pikle z lodówki jest bardzo prosty i stanowi świetną alternatywę dla pikli w puszce. Buraki są również świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek.

Aby przygotować bazę chłodnika z buraków, gotuj buraki przez około godzinę lub do momentu, gdy będą miękkie, ale nie mięsiste. Po ostygnięciu pokrój je w plastry według uznania. Połącz ocet z cukrem i podgrzewaj je, aż się rozpuszczą. Następnie pokrój cebulę i ułóż ją warstwowo na burakach. Być może trzeba będzie dodać więcej wody, aby całkowicie zanurzyć buraki. Po przełożeniu cebuli i buraków do szklanych słoików, jesteś gotowy do serwowania swojego buraczanego chłodnika!

Przyrządzając kiszone buraki, możesz eksperymentować ze słodyczą, dodając więcej cukru do solanki. Jeśli nie lubisz ostrego smaku octu, możesz całkowicie pominąć cukier. Możesz również pominąć sól, która zmieni smak. Możesz zrobić buraki kiszone w lodówce z solą lub bez niej. Tylko upewnij się, że przechowujesz je w lodówce, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia.

Piklowane buraki są doskonałą przekąską lub dodatkiem do letniego pikniku. W lodówce mogą przechowywać się przez wiele tygodni. Jeśli masz resztki kiszonych buraków, po prostu trzymaj je w przykrytym szklanym pojemniku w lodówce, a wytrzymają miesiąc. Będą smakować jeszcze lepiej niż kiszona odmiana! Przygotuj się więc na piknik z burakami i podziel się swoją hojnością!

Metoda chłodzenia buraków w dużej mierze zależy od ich odmiany. Tradycyjnie, buraki są zbierane w pęczkach i przycinane, co oznacza, że są pozbawione zieleni i tylko buraków. Ta metoda jest najbardziej popularna do wstępnego schładzania buraków w pęczkach. Choć może być mniej wygodna, jest najbardziej skuteczna do szybkiego obniżania temperatury buraków.

Buraki powinny być oczyszczone i obrane. Zieleninę należy odciąć, ale korzeń powinien pozostać przytwierdzony. Po tym czasie zawiń buraki szczelnie w folię aluminiową. Piecz buraki przez około godzinę w temperaturze 350 stopni F. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać buraki podczas procesu gotowania. Kiedy już wystarczająco ostygną, pokrój je w plasterki. Następnie dodaj kilka łyżeczek octu i ziaren pieprzu do smaku.

Jeśli nie masz sokowirówki, możesz również użyć blendera, aby zmiksować buraki i imbir. Następnie przelej mieszankę do słoika i wstrząśnij, aż będzie gładka. Możesz dostosować słodycz, smak i kolor do swoich osobistych preferencji. Aby uzyskać mocniejszy napój, dodaj kilka kostek lodu. Chłodne buraki zachowają swój smak znacznie dłużej.


Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane