Jak zrobić sos do lasagni

Jak zrobić sos do lasagni

Podczas robienia lasagni, ważne jest, aby wiedzieć jak zrobić sos i ułożyć warstwę makaronu. Makaron lasagna powinien być miękki i elastyczny, aby można go było łatwo przebić nożem. Włóż lasagnę do piekarnika. Piecz danie przez około 40 minut, aż ser się zrumieni. Po upieczeniu wyjmij lasagnę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć.

Robiąc sos, musisz najpierw przygotować składniki do lasagni. Najpierw należy przygotować sos pomidorowy, który przed użyciem musi być schłodzony. Po wykonaniu tej czynności można dodać do sosu masło. Można również użyć pomidorów z puszki, które będą wymagały mniejszej ilości wody niż świeże. Gdy to zrobisz, możesz przenieść sos do rondla z ciężkim dnem. Ciągle mieszając, gotuj sos przez dwie minuty, zanim dodasz mięso. Gdy sos będzie gotowy, dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Można również przenieść do wolnowaru i dusić przez 6 do 8 godzin.

Możesz użyć wstępnie ugotowanych arkuszy lasagna, ale lepiej będzie, jeśli najpierw je ugotujesz. Zapobiegnie to sklejaniu się makaronu. Możesz też użyć makaronu bezglutenowego zamiast zwykłego. Gdy sos jest już gotowy, ułóż na nim ugotowany wcześniej makaron. Należy je od czasu do czasu mieszać, aby zapobiec ich sklejaniu się i wysychaniu.

Po ostygnięciu makaronu, możesz zwieńczyć warstwę serem. Następnie posyp wierzch startą mozzarellą lub ricottą. Jeśli chcesz, możesz również posypać wierzch lasagny nieco większą ilością sera ricotta. Następnie wykończ lazanię, przykrywając ją folią pokrytą sprayem do gotowania.

Zazwyczaj przepisy na lasagne składają się z warstw makaronu, sosu i nadzienia serowo-mięsnego. Tradycyjny sos do lasagni zawiera ricottę, ser, który jest typowy dla kuchni francuskiej. Twarożek jest kolejnym częstym składnikiem lazanii. Kawałek lasagny ma około 232 kalorii, 10g tłuszczu i 14g białka.

Możesz zamrozić lasagnę po zakończeniu jej przyrządzania. Po rozmrożeniu możesz ją piec w piekarniku przez maksymalnie 45 minut. Ewentualnie możesz upiec ją w patelni i piec przez około 45 minut. Możesz również zamrozić zapiekankę w indywidualnych porcjach.

Gdy sos będzie gotowy, rozprowadź go równomiernie na wierzchu makaronu. Na wierzchu posyp pozostałe 4 uncje mozzarelli i parmezanu. Po upieczeniu przykryj naczynie do pieczenia folią i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie, pozwól lasagni ostygnąć przed podaniem. I smacznego!


Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane