Słodki i orzeźwiający sok produkowany z pędów sosny jest doskonałą alternatywą dla komercyjnych syropów. Aby go przygotować, pędy należy zebrać pod koniec kwietnia lub w maju. Upewnij się, że nie są zbyt małe i nie przekraczają 10 cm długości. Aby przygotować sok, łodygi należy drobno połamać. Kilku blogerów w kulinarnej blogosferze zaleca, aby najpierw obrać pędy. Może to być niewdzięczne zadanie.
W zależności od regionu, najlepszy czas na zbiór młodych pędów sosny to maj. Idealne są młode pędy sosny pozbawione igieł. Należy je usunąć przy użyciu rękawiczek i przeciąć na pół. Należy uważać, aby nie zebrać zbyt wielu młodych pędów z jednej sosny, ponieważ zahamuje to przyszły wzrost. Gdy już pokroisz je na małe kawałki, możesz gotować je w przykrytym garnku, aż cukier się rozpuści.
Młode pędy sosny można wykorzystać do robienia dżemów i syropów. Młode pędy mają zwykle od pół do dwóch centymetrów długości. Można je również ugotować w szybkowarze. Aby zrobić dżem, będziesz potrzebował 3 filiżanki młodych pędów, 1,5 filiżanki cukru i dwie filiżanki wody. Następnie gotuj mieszaninę przez co najmniej godzinę, aż cukier się rozpuści.
Pędy sosny mają silny smak. Świeże igły sosny mają przyjemniejszy cytrusowy smak, podczas gdy starsze igły mają bardziej żywiczny lub gorzki smak. Oprócz robienia soku z pędów sosny, można również używać młodych pędów sosny do ginu. Można je zbierać przez cały rok. Do ich zbierania możesz użyć noża lub nożyczek. Pamiętaj, aby nie zrywać wiodącej końcówki, ponieważ zahamuje to wzrost.
Sosna występuje na całym świecie. Najpopularniejszym gatunkiem jest sosna szkocka, ale istnieją też inne odmiany. W Wielkiej Brytanii można znaleźć wiele odmian sosny na wsi. Są one często używane jako rośliny lecznicze i mają długą historię w Europie Wschodniej. W Wielkiej Brytanii młode igły sosnowe są najsmaczniejsze na wiosnę. Młode szyszki sosnowe są również wykorzystywane do produkcji syropu na kaszel. Zawierają one również cukier i są często suszone, aby zrobić lepkie cukierki sosnowe.
Młode igły sosnowe zawierają największą koncentrację składników odżywczych i smaku. Po zebraniu można je parzyć przez 5 do 30 minut. Przed namaczaniem igieł należy je dokładnie oczyścić. Ponadto, unikaj używania igieł z drzew, które mają choroby lub owady. Młode igły powinny być świeże i zielone.
Sok z igieł sosnowych może być stosowany przy kaszlu lub koktajlach. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Suszone lub świeże igły sosnowe można kupić u lokalnych sprzedawców.
Podobne tematy
- Jak samemu zrobić syrop z pędów sosny
- Jak zrobić sok z bzu czarnego Przepis
- Jak zrobić sos ze śmietany