Jak zrobić powidła śliwkowe z octem

Jak zrobić powidła śliwkowe z octem

Jeśli nigdy nie słyszałeś o tym, jak zrobić powidła śliwkowe, nie jesteś sam. Nawet najbardziej zapaleni amatorzy powideł mogą skorzystać z kilku prostych technik. Głównym składnikiem powideł śliwkowych jest pektyna, naturalna substancja znajdująca się w owocach. Jeśli jednak chciałbyś uniknąć pektyny, możesz zrobić własny dżem, używając składników pozbawionych pektyny.

Pierwszym krokiem w robieniu powideł śliwkowych jest umycie śliwek i usunięcie wszelkich pestek. Następnie każdą z nich przepołowić i zważyć. Następnie śliwki zasypujemy cukrem i podgrzewamy do temperatury pokojowej. Gdy śliwki będą miękkie, ale nie mięsiste, dodajemy sok z cytryny. Upewnij się, że cukier całkowicie się rozpuści. Gdy owoce będą miękkie, a cukier się rozpuści, można napełnić słoiki z dżemem.

Na partię 10 kubków powideł śliwkowych będziesz potrzebować około czterech funtów śliwek. Ilość, którą wykorzystasz, będzie zależała od wielkości i odmiany śliwek, które wybierzesz. Należy również zdecydować, ile cukru należy dodać. Dobrym punktem wyjścia jest około 5 filiżanek, ale można to dostosować w zależności od osobistych preferencji. Jeśli śliwki są super dojrzałe, możesz chcieć użyć mniej cukru.

Gdy śliwki są już dojrzałe, możesz sprawdzić ich konsystencję, przeciskając przez nie palec. Idealnie, powidła powinny mieć miękką konsystencję i być łatwe do rozsmarowania. Możesz też zamrozić je przed rozpoczęciem procesu. Możesz zrobić dżem tak gęsty lub tak rzadki, jak chcesz, zmniejszając ilość użytego cukru.

W zależności od rodzaju śliwek, które wybierzesz, możesz je posiekać lub usunąć pestki przed gotowaniem. Po ugotowaniu zdejmij skórkę i usuń ewentualny mięsisty miąższ. Po zakończeniu procesu, przechowuj je w lodówce przez rok.

Po osiągnięciu przez masę owocową pożądanej konsystencji, dodaj płynną pektynę. Jeśli Twoje śliwki nie mają pektyny, galaretka nie zastygnie prawidłowo. Możesz również dodać pektynę z pudełka, aby pomóc jej zastygnąć. Jeśli chcesz, możesz dodać przyprawy, takie jak cynamon lub goździki. Należy jednak pamiętać, że śliwki powinny być ugotowane, a skórki usunięte, inaczej powidła będą miały gorzki smak.

Śliwki mają wysoką zawartość pektyn, dlatego zaleca się ich użycie w przepisach na galaretki z mieszanych owoców. Na przykład, jeśli chcesz zrobić galaretkę owocową z octem, spróbuj użyć jabłek i śliwek o umiarkowanym poziomie pektyn. Niektóre owoce mają bardzo niską zawartość pektyn i dlatego mogą być trudne do ustawienia.


Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane