Jak zrobić sorbet z mango

Jak zrobić sorbet z mango

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sorbet z mango, trafiłeś we właściwe miejsce. Chociaż ten letni przysmak jest zwykle przygotowywany z mango, możesz zastąpić go dowolnym innym owocem, który lubisz. Ten mrożony przysmak można przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy. Należy jednak pamiętać, aby trzymać go z dala od bezpośredniego światła słonecznego i nie zamrażać go wewnątrz drzwi zamrażarki, ponieważ spowoduje to, że sorbet stanie się ziarnisty. Najlepiej też podawać go w ciągu dnia lub dwóch, aby zachować jego świeżość i smak.

Mango jest soczyste i pachnące, a jego gładka konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do zrobienia sorbetu. Aby zrobić sorbet z mango, możesz użyć świeżego mango lub zamrozić je. Jeśli używasz mrożonych mango, użyj trzech filiżanek pokrojonych w kostkę mango i pół filiżanki lodu, aby zastąpić wodę. Zamrażaj go przez co najmniej dwie godziny, aby uzyskać idealną teksturę.

Pierwszym krokiem w robieniu sorbetu z mango jest zamrożenie mango. Jeśli używasz mrożonego mango, upewnij się, że pokroiłeś je w równą kostkę, aby owoc zmieścił się w blenderze. W zależności od mango, proces zamrażania może trwać od czterech do sześciu godzin. Kiedy mango jest już zamrożone, możesz je rozmrozić, a następnie dodać resztę składników. Można również dodać miód i sok z cytryny do smaku.

Do puree z mango należy dodać niewielką ilość cukru i soku z limonki. Dzięki temu miąższ mango będzie gładki i jedwabisty. Należy również upewnić się, że puree jest przechowywane w szczelnym pojemniku. Gdy będzie gotowy do podania, sorbet z mango najlepiej podawać schłodzony.

Jeśli chcesz zrobić sorbet z mango bez śmietany, możesz użyć mrożonych owoców mango. Potrzeba tylko trzech składników i można go zrobić bez poczucia winy. Wybierając mango, wybierz te, które są jasnożółte, dojrzałe i pachnące. Mango, które nie jest zbyt słodkie, nie sprawdzi się w sorbecie, więc pamiętaj, aby wybrać te, które są słodkie.

Podczas gdy możesz zrobić sorbet z mango bez maszynki do lodów, zaleca się użycie blendera dla gładszych rezultatów. W celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji, schładzaj masę przez co najmniej godzinę. Następnie, co pół godziny energicznie ją blendować.

Sorbet z mango to zdrowy i smaczny przysmak. Najlepiej podawać go schłodzonego i z wybranymi przez siebie dodatkami. Jeśli nie masz maszynki do lodów, możesz go zrobić ręcznie w płytkiej patelni za pomocą łyżki lub widelca. Alternatywnie, możesz dodać do mieszanki wódkę lub likier. Po zblendowaniu można je przechowywać w zamrażarce do czterech godzin.

Użycie blendera to prosty sposób na zrobienie sorbetu z mango. Dodaj mango, cukier i sok z limonki do blendera. Mieszaj na wysokim poziomie przez 30 sekund do minuty, aż mieszanina będzie gładka. Po tym, przenieś ją do szczelnego pojemnika, aby uniknąć wszelkich kieszeni powietrznych. Jeśli to zrobisz, skończysz z sorbetem, który jest bardziej lodowaty i zawiera kryształki lodu.


Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane