Jak bezpiecznie rozmrażać produkty? 

Rozmrażanie artykułów spożywczych wbrew pozorom wcale nie jest taką oczywistą czynnością. Wykonanie jej w nieodpowiedni sposób spowoduje namnożenie się w jedzeniu patogenów, a to z kolei grozi nabawieniem się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a nawet poważnym zatruciem. Niewłaściwe rozmrażanie surowych produktów i gotowych dań skutkuje także pozbawieniem ich wartości odżywczych oraz walorów smakowych. 

Pięć sprawdzonych sposobów na rozmrożenie jedzenia 

Możliwości jest sporo, a wybór optymalnej metody zależy od rodzaju rozmrażanego produktu oraz tego, czy zależy nam na czasie. 

Rozmrażanie w temperaturze pokojowej 

O ile wyjęcie pieczywa z zamrażalnika i pozostawienie go na blacie jest dobrym pomysłem, o tyle w przypadku surowych produktów czy potraw zdecydowanie lepiej z niego zrezygnować. Dlaczego? Tego typu żywność po pewnym czasie stanie się siedliskiem szkodliwych dla zdrowia bakterii, zwłaszcza jeśli położy się ją w nasłonecznionym miejscu lub na kaloryferze. 

Umieszczenie żywności w chłodnej wodzie 

W ten sposób można rozmrażać na przykład ryby oraz mięso, jednak trzeba wówczas przestrzegać kilku prostych zasad. Rozmrażany produkt umieszczamy w szczelnym woreczku, co zapobiegnie jego rozmoczeniu, a następnie wkładamy do głębokiej miski z wodą o temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie Celsjusza. Mięsa nigdy nie należy zalewać gorącą wodą, ponieważ dojdzie do tak zwanej denaturacji białek, która spowoduje nieodwracalną zmianę jego smaku i konsystencji. 

Przełożenie produktów do lodówki 

Metoda ta jest najbardziej czasochłonna, ale to właśnie ona sprawdzi się najlepiej w przypadku zdecydowanej większość artykułów spożywczych. Niska temperatura uniemożliwi rozwój bakterii, a jedzenie zachowa swój smak, aromat oraz wartości odżywcze. Surowych produktów nie trzeba od razu po rozmrożeniu poddawać obróbce termicznej, tak jak w przypadku innych sposobów. Co istotne, mięso nie powinno leżeć w wyciekającym z niego soku, więc warto umieścić je we włożonym do garnka sitku i zostawić na noc na najniższej półce lodówki. 

Rozmrażanie w mikrofalówce  

Jest proste i wygodne, zarówno w przypadku ryb czy mięsa, jak i owoców, warzyw oraz produktów gotowych. Aby osiągnąć odpowiednią temperaturę oraz smak jedzenia, należy skorzystać ze specjalnej funkcji, w którą obecnie wyposażona jest większość kuchenek mikrofalowych. Mrożonki koniecznie wyjmujemy z plastikowych oraz foliowych opakowań, ponieważ pod wpływem fal elektromagnetycznych mogą one wydzielać toksyczne substancje chemiczne, które następnie wraz z pokarmem dostaną się do naszego organizmu. 

Wykorzystanie piekarnika parowego 

Szybkie, a przy tym delikatne i równomierne rozmrażanie produktów spożywczych jest możliwe dzięki piekarnikom parowym, które dostępne są między innymi w ofercie firmy Electrolux. Jak działa piekarnik parowy? Urządzenie to posiada dodatkow programy pieczenia i gotowania z użyciem pary, ale także możliwość efektywnego rozmrażania, ale także efektywnego rozmrażania produktów przy zachowaniu ich soczystości i walorów odżywczych. 



Podobne tematy
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane